Tuesday, August 20, 2013

Falafel

Falafel su kuglice od leblebija i raznih biljaka i zacina.
Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost. Danas ga se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom bliskom istoku. Po nekima, potiče iz Egipta[1], odakle se proširio na istočnu obalu Mediteran i sjevernu Afriku. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.

Prave se od umekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dalje se dodaju peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Po receptu mogu se dodati i brašno, začini itd. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Rade se u veličinama od 3 do 10 cm, ovisno od zemlje ili regije, i serviraju se obično sa tahinom, umakom od sezama, prženim povrćem i lepinjom. Odlikuje ga poseban, lagan okus. U zapadnoj Europi falafel u novije vrijeme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima.

 
Sastojci:
1 solja suhih leblebija ili 1 konzerva leblebija (eng. chickpeas)
1 veliki luk (sitno nasjeckan)
2 cehneta bijelog luka (sitno nasjeckan)
3 kasike nasjeckanog svjezeg persuna
1 cajna kasika korijandera
1 cajna kasika kima
2 kasike brasna
so i biber
ulje za przenje

Priprema:
Suhe leblebije potopite u hladnoj vodi preko noci (kao grah). Ako koristite leblebije iz konzerve, preskocite ovaj korak.

Procijedite leblebije i stavite ih u serpu sa vodom da prokuhaju. Neka kuhaju na jakoj vatri oko 5 minuta, a onda smanjite vatru i ostavite ih da kuhaju oko sat vremena.

No comments:

Post a Comment