Tuesday, August 13, 2013

Gnocchi u paradajz sosu

Sjecate se onog filma sa Juliom Roberts - Eat, Pray, Love?! E taj film mi je bio u glavi dok sam danas spremala ove Gnocche. :)

Danas smo u Italiji. :)
Ja cu na internetu gledati slike njihovih znamenitosti dok jedem ove Gnocche - i to je neka vrsta turistickog oblilaska jel da?! :D
Mislim da se kod nas kaze Njoke, ali nisam bila sigurna, pa sam stavila originalan naziv.

Sastojci:
4 krompira srednje velicine
300 gr brasna (otprilike)
1 jaje
so

4 paradajza
1 glavica luka
2-3 reznja bijelog luka
100gr putera
prstohvat secera
soli po ukusu

Kromir skuhati i ispasirati.
Dodati jaje i brasno.
Napraviti mekano tijesto i rolati ga u duge trake.
Rezati kao na slikama.
Poredati na pleh i staviti u zamrzivac da stoje oko 30 minuta.

Kuhati u kljucaloj vodi. Kada gnocchi isplivaju na povrsinu, znaci da su gotovi.
Izvaditi ih i staviti u zdjelu.

Paradajz oguliti i sitno nasjeckati. Luk i bijeli luk takodje sitno nasjeckati.
Sve staviti u dublju tavu, dodati puter, secer, so i dinstati dok ne dobijete dust sos.
Po potrebi dodavati vode.

Sos preliti preko kuhanih gnocchi.

Prijatno!




No comments:

Post a Comment