Wednesday, August 14, 2013

Vareni kolacici

 Jedno od "starinskih" jela... Moja nana je ovo cesto pravila.
Danas zovem mamu da je pitam za recept, kaze ona "Odkud ti oni padose na pamet? Ja ih nisam pravila ne pamtim otkad..." :) Uglavnom, evo i recept, necete se pokajati ako ih probate. :)
Ja sam stavila i malo jalapeno (ljute) paprike, a vi je mozete zaobici ukoliko ne volite ljuta jela. Takodje, umjesto paradajza mozete koristi i paradajz pire iz konzerve ili iz tube, ali vam svakako preporucujem svjez paradajz. Prirodno je ipak najzdravije! :)


Sastojci za kolacice:

300gr fasiranog mesa
2 manje glavice luka
2 reznja bijelog luka
saka rize
1 paradajz
malo brasna
so
biber
paprika
voda

U posudu staviti fasirano meso, jednu glavicu naerendanog luka, sitno isjeckan bijeli luk i rizu. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sve fino izmjesati da se sjedini.
Od ove smjese paviti "kolacice" velicine oraha i redati ih na pobrasnjenu povrsinu. Svaki "kolacic" malo uvaljati u brasno.

Na malo ulja preprziti sitno isjeckan luk, dok ne postane staklast. Na to dodati naerendani paradajz i malo promijesati. Dodati 2 case vode i ostaviti da prokljuca.
Kada prokljuca ubaciti nabrasnjene "kolacice" i kuhati oko 30 minuta.

Po potrebi dodavati vode!
Prijatno!


No comments:

Post a Comment