Tuesday, August 13, 2013

Pekarske kifle


 Evo i pekarskih kifli! Sami procijenite kako su ipale... :) Izgledaju odlicno, cak i moj muz kaze da su prave pekarske! :) Svakako preporucujem da ih pravite. Ko kaze da je za dobre kifle potrebno 1/2l mlijeka i puter?! :D








 Sastojci:
1kg brasna
2 cajne kasike soli
100ml mlakog mlijeka
2 kasike germe/kvasca
2 kasike secera
+ 1 kasika brasna
100ml ulja
400ml vode
1 kasika bijelog sirceta

U jednu solju staviti germu, secer i jednu kasiku brasna te preliti mlakim mlijekom i dobro izmjesati.
Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
U vecu posudu sjediniti brasno i so.
Mlaku vodu sastaviti sa sircetom i uljem.

Kada je kvasac nadosao, istresti ga u posudu sa brasnom. Sve zakuhati makom vodom koju smo pomijesali sa uljem i sircetom.

Mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da stoji sat vremena.
Kada je tijesto nadoslo, pomovo ga mijesiti, poklopiti folijom i vratiti na tolpo mjesto jos 30 minuta.
Tiesto podijeliti na 16 loptica i ponovo ostaviti da stoji jos 10 minuta.
Svaku lopticu razvaljati i smotati u kiflu.

Redati na pleh na koji ste stavili papir za pecenje, kifle "umiti" vodom i posuti krupnom soli.

Peci u zagrijanoj rerni na 480F (250C) 15 minuta.



No comments:

Post a Comment