Wednesday, August 14, 2013

Hljeb sa brasnom od lana

Lan je bogat Omega 3 masnim kiselinama, snizava pritisak, holesterol, trigliceride, bogat je antioksidantima i moze smanjiti rizik od raznih oboljenja.
Kao sto i vidite, ja sam danas pravila hljeb od lanenog brasna i posula ga sjemnekama lana. Ukoliko vam nije dostupno brasno lana, mozete sjemenke ubaciti u procesor za hranu i samljeti ih - to je to. :)


Sastojci:

3 solje brasna
1 solja lanenog brasna
1 cajna kasika soli
2 kasike secera
1 kasika germe
1 solja mlake vode

U posudi pomijesati suhe sastojke i sa mlakom vodom zamijesiti tijesto.
Ostaviti da stoji na toplom mjestu oko sat vremena.
Kada je tijesto nadoslo, oblikovati ga po zelji i staviti na pleh na koji smo stavili papir za pecenje.
Ostaviti na toplo mjesto oko 30 minuta.
Premazati bjelancetom, posuti sjemenkama lana i peci na 380F (180C) oko 20 minuta

No comments:

Post a Comment