Tuesday, August 13, 2013

Rodjendanska torta

Ovu tortu sa pravila svom muzu za rodjendan. Zato i nosi takav naziv.
Sastojci za biskvit:
6 bjelanaca
6 kasika secera
8 kasika mljevenih oraha
3 kasike brasna

 







Sastojci za kremu:
1 l mlijeka
6 zumanaca
6 kasika gustina
12 kasika secera
1 vanilin secer
1 stapic vanilije ili 1-2 cajne kasike ekstrakta vanilije
120gr putera
1 tegla kompota od visanja
2- 3 banane

Za ukrasavanje:
400ml slatkog vrhnja
tamana cokolada

Priprema biskvita:
Umutiti bjelanca sa secerom ucvrst snijeg.
Pomijesati mljevene orahe i brastno, te postepeno dodavati umucenim bjelancima. Mijesati zicom, a ne mikserom.
Smjesu staviti u kalup koji smo oblozili pek papirom i peci na 445F (220C) 5 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 380F i peci jos pola sata.
Ostaviti da se ohladi.

Priprema kreme:
Od 1l mlijeka odvojiti 100ml. Ostatak staviti da prokuha sa 6 kasika secera.
Umutiti zumanca, ostatak secera, gustin, vanilijin secer i vaniliju.
Prokuhano mlijeko dodati u tu smjesu. Vratiti sve u serpu i kuhati dok se ne zgusne (2-3 minuta).
Puter pjenasto umutiti i dodati mu prohladjenu kremu. Sve dobro umutiti.

Biskvit presjeci na pola.
Natopiti ga sokom od kompota. Staviti pola kreme, pa poredati visnje i banane.
Poklopiti drugim biskvitom i ponoviti ovaj postupak.
Ukrasiti slagom, ostatkom visanja, te tamnom cokoladom.


No comments:

Post a Comment