Thursday, August 15, 2013

Kolajli baklava

Kako se priblizio Ramazan - mjesec posta, tako sam i ja odlucila da napravim nesto slatko - "da kuca zamirise". A i da imamo cime da se zasladimo nakon iftara (objeda nakon cjelodnevnog posta)... Rijec kolajli spada u turcizme, a znaci brzo, jednostavno, lako. Stari ljudi u Bosni su cesto koristili tu rijec i ja odavno nikoga nisam cula da ju je izgovorio. Namjerno sam i ostavila o vaj naziv - da se neki ljudi prisjete te rijeci, a oni koji je nisu znali, da je nauce. Neka vam pravljenje ove baklave bude KOLAJLI!

Ili za muskarce koji vole baklavu, a nisu vicni kuhanju... :)))


 Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta
200 gr sjeckanih oraha
2 solje secera
2 i 1/2 solje vode
1 kasika soka od limuna
zvjezdica anisa (ne mora)

Priprema:
Lisnato tijesto isjeci na kvadrate srednje velicine (6-8 cm)

U svaki kvadratic stavite malo sjeckanih oraha.

Preklopite da dobijete trokut.


Poredajte u nenamsacen pleh i pecite na 180 C (350 F) doke ne dobiju zlatno - zutu boju.

Pripremite agdu od vode, secera i limuna i zalijte kolajli baklavu ohladjenom agdom!



No comments:

Post a Comment