Friday, August 9, 2013

Fildzan burek/Burek iz soljice

 Jos jedan dasak Turske u nasem domu. Originalni naziv je Fincan borek. Nama se svidio, nadam se da ce I vama!:)
Sastojci:

3 krompira srednje velicine
1 manja glavica luka
200 gr. fasiranog mesa
18 gotovih jufki
malo ulja

 
Za premazivanje:
1 jaje
malo mlijeka
malo maslinovog ulja

Curekot ili susam za posipanje

 - Skuhati krompir i napraviti pire.

- Sitno isjeckati luk, pa ga malo preprziti na ulju. Tome dodati fasirano meso i isprziti.

- Kada je meso przeno, dodati mu pire krompir i sve fino izmjesati da se sjedini.

- Jaje, mlijeko i maslinovo ulje dobro umutiti.

U soljicu za kafu staviti duplu jufku. (ne treba premazivati). Malom kasikom filovati vec napravljenom smjesom.

Kada napunite soljicu do vrha, krajeve slozititi unutra. Kako koji kraj slazete, premazivati jajetom. (da se zaljepi)

Redati u pleh na koji ste stavili papir za pecenje.
Sve premazati smjesom od jajeta i posuti susamom ili curekotom.
Peci u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.


No comments:

Post a Comment