Friday, August 9, 2013

Paklama


Uvijek su Bajramska jutra pocinjala sa paklamom.
Muski, kada bi se vracali sa Bajram-namaza, kupovali bi u pekari paklamu. Paklama je sastavni dio svake bajramske sofre.
Ne znam zasto, ali paklama se ne moze kupiti mimo Bajrama (ili ja nikad nisam vidjela).
Ovu paklamu sam sama napravila...

 
Sastojci:
500gr brasna
1 cajna kasika soli
1 kasika germe/kvasca
50ml mlijeka
200ml vode
50ml ulja
1 kasika secera
1 cajna kasika sirceta
1 zumance
curekot za posipanje

Priprema:
U jednoj posudi pomijesati kvasac, secer, jednu kasiku brasna i 50ml mlijeka.
Ostaviti da stoji 10- tak minuta.

U vecu posudu staviti brasno i so.
Dodati nadosao kvasac i zamijesiti tijesto sa toplom vodom u koju ste dodali 50ml ulja i cajnu kasiku sirceta.

Ostaviti da stoji na toplom mjestu oko 40 minuta.

Tijesmo ponovo mijesiti, te vratiti da stoji na toplom mjestu jos 20 minuta.

Od tijesta izdvojiti jedan komadic i napraviti lopticu.

Ostatak tijesta oblikovati kao na slici i na vrh staviti napravljenu lopticu.

Ostaviti da stoji na toplom mjestu jos 10 minuta.

Premazati zumancetom u koji ste dodali malo mlijeka i posuti curekotom.

Peci u zagrijanoj rerni na 380F 20 minuta.

No comments:

Post a Comment