Friday, August 9, 2013

Sutlija/Sutlijas

Neko je zove Sutlija, neko kaze Sutlijas - zavisno od toga da li zelite da ova poslastica bude zenskog ili muskog roda.
Ja preferiram da sve sto je slatko bude zenskog roda, zato je zovem SUTLIJA!

Sastojci:

1 solja rize
1 solja vode
1l mlijeka
10 kasika secera
1 vanilin secer
100ml slatkog vrhnja (po zelji)
                                                                                    cimet u prahu (po zelji)
Priprema:
Rizu oprati i skuhati sa jednom soljom vode.
Kada voda ispari, dodati mlijeko, secer, vanilin secer i slatko vrhnje.
Kuhati na tihoj vatri oko sat vremena ili dok riza potpuno ne smeksa.
Ukrasiti cimetom u prahu.

Napomena: Ja sam koristila mlijeko sa 2% mlijecne masti, zato sam i dodala 100ml slatkog vrhnja. Ukoliko koristite punomasno mlijeko ili ako preferirate da vasa Sutlija bude light, ne morate dodavati slatko vrhnje.

No comments:

Post a Comment