Falafel su kuglice od leblebija i raznih biljaka i zacina.
Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost.
Danas ga se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na
cijelom bliskom istoku. Po nekima, potiče iz Egipta[1], odakle se
proširio na istočnu obalu Mediteran i sjevernu Afriku. Osim u Izraelu,
jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.
Prave se od umekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dalje se dodaju
peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Po
receptu mogu se dodati i brašno, začini itd. Od mase se mijesi tijesto,
iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Rade se u
veličinama od 3 do 10 cm, ovisno od zemlje ili regije, i serviraju se
obično sa tahinom, umakom od sezama, prženim povrćem i lepinjom.
Odlikuje ga poseban, lagan okus. U zapadnoj Europi falafel u novije
vrijeme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima.
Sastojci:
1 solja suhih leblebija ili 1 konzerva leblebija (eng. chickpeas)
1 veliki luk (sitno nasjeckan)
2 cehneta bijelog luka (sitno nasjeckan)
3 kasike nasjeckanog svjezeg persuna
1 cajna kasika korijandera
1 cajna kasika kima
2 kasike brasna
so i biber
ulje za przenje
Priprema:
Suhe leblebije potopite u hladnoj vodi preko noci (kao grah). Ako koristite leblebije iz konzerve, preskocite ovaj korak.
Procijedite leblebije i stavite ih u serpu sa vodom da prokuhaju.
Neka kuhaju na jakoj vatri oko 5 minuta, a onda smanjite vatru i
ostavite ih da kuhaju oko sat vremena.
No comments:
Post a Comment