Thursday, August 15, 2013

Kaiserice/Becke kifle

 Kazu da su ove kifle prvi put napravljene u cast cara Franza Josefa (Franjo Josip - po nasem). Kod nas u Bosni se nikad nisu pekle, do mozda u novije doba, vjerovatno iz razloga sto je sam Franjo Josip bio omrzen od domaceg stanovnistva, a Austro-Ugarska smartana okupatorom, pa nisu htjeli praviti ni te "anam' njihove" kifle.
Ja moram priznati da su im ove kifle pravo dobre - "ne faleci im zakona!" :)
Preporucujem da, dok grickate ove Kaiserice, citate knjigu Resada Kadica "Hadzi Lojo". Knjiga govori bas o Austro-Ugarskoj okupacije Bosne i Hercegovine. Divna! ♥

 Sastojci:

2 kasike germe
2 solje mlake vode
4 kasike secera
1/3 solje ulja
2 cajne kasike soli
6 solja brasna
1 bjelance
2 kasike hladne vode
mak ili susam za posipanje

U vecu posudu staviti 1/2 solje mlake vode, kasiku secera i 2 kasike germe. Ostaviti da stoji 5 minuta.

Dodati ulje, ostatak mlake vode, 3 kasike secera, 2 cajne kasike soli i 4 solje brasna. dobro izmjesati da se sjedini.

Postepeno dodavati i ostatak brasna i mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.

Tijesto staviti u posudu namaznu uljem i jos malo pomastiti, te prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da stoji oko sat vremena dok se ne udupla.

Kada je tijesto nadoslo, prebaciti ga na radnu povrsinu i podijeliti na 16 loptica. Svaku lopticu razvaljati na duzinu cc 20cm i motati kao na slikama. (Ako vam se ne da, mozete ostaviti u obliku loptica.)

Poredati na nauljen pleh (ili na pleh na koji ste stavili papir za pecenje) i ostaviti na toplo mjesto jos 30 minuta.

Bjelance umutiti sa 2 kasike hladne vode i premazati Kaiserice. Posuti makom ili susamom i peci u zagrijanoj rerni na 400F (200C) 15 - 20 minuta.





No comments:

Post a Comment