Poodavno u nekom drustvu, pricali smo o
baklavi kada jedna zena primjeti: "Vala, da 'nako u zdjelu zamutis
putera, oraha i secera - valjalo bi, a kamo li u baklavi." Eh, toga sam
se sjetila dok sam danas pravila ove svoje brownies. :) - 'Nako zamutis u
zdjelu sastojke, saspes u tepsiju i eto. Moram priznati da su jako
ukusni, cak i ukusniji od onih sto iz kutije. ;)
Sastojci:
1 solja istopljenog putera (250gr)
2 solje secera
2 cajne kasike vanilija extrakta
4 jaja
1 i 1/4 solje brasna
3/4 solje kakaoa (dark cocoa)
1/4 cajne kasikice soli
200gr cokolade za kuhanje (sitno isjeckane ili chocolate chips)
1 i 1/2 solja sitno sjeckanih oraha (mogu i pecans)
caramel topping (a mozete ga i napraviti)
fudge topping (ili istopljene cokolade)
Priprema:
Jaja i vanilija extrakt zajedno ulupati.
Dodati secer i istopljeni puter.
Dodati brasno, kakao i so.
Dodati isjeckanu cokoladu.
Ako imate fudge topping, onda svu cokoladu ubavite u smjesu, a ako
nemate, ostavite oko 50gr cokolade da mozete istopiti i staviti odozgo.
Dodati isjeckanu cokoladu.
Dodati sjeckane orahe.
Sve fino izmjesati da dobijete glatku smjesu.
Ja sam koristila mikser, jer je brze. :)
Napomena: ostavite 1/2 solje sjeckanih oraha da mozete posuti po vrhu brownies.
Ja sam koristila pecans i orahe u omjeru 50:50
Tepsiju omjera 13'x9' (3cm3x22cm) pomastiti i izliti smjesu.
Rernu ugrijati na 350F (180C) i peci 30 - 40 minuta.
Za karamel sos vam je potrebano:
1 solja smedjeg secera
1/2 solje putera
2/3 solje slatkog vrhnja
U maloj serpici otopite puter i dodajte mu smedji secer.
Mijesajte oko 2 minute, dok se secer ne rastopi.
Dodajte slatko vrhnje i mijesajte jos 2 minute.
Stavite u frizider, da se malo stisne.
Tople brownies premazati caramelom i cokoladom, tako sto cete praviti linije.
Caramel vodoravno, cokolada uspravno. (zavisi kako okrenete tepsiju :D) I na kraju posuti ostatkom oraha!
No comments:
Post a Comment