Mozete ih ukrasiti i razlicitim sjemenkama i tako im dati razne arome. Ovo je moj zdravi hljeb! :)
Sastojci:
3 solje brasna
1/2 solje zobenih pahuljica
1/2 solje mljevenog lana
1/2 solje brasna od badema
2 kasike secera
1 cajna kasika soli
2 cajne kasike germe/kvasca
2 kasike maslinovog ulja
1 solja mlake vode
1 zumance
malo mlijeka
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka.
Tijesto treba da bude mekano i da se ne lijepi za prste.
Ostaviti ga da stoji na toplom mjestu 40 - 45 minuta dok se ne udupla.
Oblikovati ga kao dugi francuski hjeb.
Rezati ukuso po krajevima kao na slici.
Svaki drugi izrezani dio prebaciti na drugu stranu.
Ovo je najbolje da radite na plehu na koji ste postavili papir za pecenje, tako cete izbjeci problem prebacivanja tijesta na pleh.
Ostaviti na tiplo mjesto da nadodje, pa ga premazati zumancetom koji ste pomijesali sa par kapi mlijeka i posipati zacinima i sjemenkama po zelji.
Peci u zagrijanoj rerni/pecnici na 350F oko 20 minuta.
3 solje brasna
1/2 solje zobenih pahuljica
1/2 solje mljevenog lana
1/2 solje brasna od badema
2 kasike secera
1 cajna kasika soli
2 cajne kasike germe/kvasca
2 kasike maslinovog ulja
1 solja mlake vode
1 zumance
malo mlijeka
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka.
Tijesto treba da bude mekano i da se ne lijepi za prste.
Ostaviti ga da stoji na toplom mjestu 40 - 45 minuta dok se ne udupla.
Oblikovati ga kao dugi francuski hjeb.
Rezati ukuso po krajevima kao na slici.
Svaki drugi izrezani dio prebaciti na drugu stranu.
Ovo je najbolje da radite na plehu na koji ste postavili papir za pecenje, tako cete izbjeci problem prebacivanja tijesta na pleh.
Ostaviti na tiplo mjesto da nadodje, pa ga premazati zumancetom koji ste pomijesali sa par kapi mlijeka i posipati zacinima i sjemenkama po zelji.
Peci u zagrijanoj rerni/pecnici na 350F oko 20 minuta.
No comments:
Post a Comment