Wednesday, August 14, 2013

Andjeo torta

Jedna od mojih omiljenih torti. Puna je oraha, a banane joj daju onaj fini ukus i na vrhu slag koji osvjezava.
Svakako isprobajte!

Kore:
5 bjeljanjaka
10 kasika sesera
2 kasike mljevenih oraha
5 kasika sjeckanih oraha
1 kasika soka od limuna

Fil:

2 dcl mlijeka
30 dkg oraha
10 dkg čokolade
II
15 žumanjaka
15 kasika šećera
1 1/2 margarin
III
2 banane
sok od jednog limuna
3 slaga

Priprema:

Kore:
Dobro umutiti bjeljanjke, dodati secer, orahe (sjeckane i mljevene) i sok od limuna. Smjesu peći u zagrijanoj rerni na 300F (150C) oko 45 minuta. Ovo ponoviti 3 puta (za 3 kore).

I fil:
Isjeckati orahe i popariti ih sa uskuhalim mlijekom. Otopiti cokoladu i dodati je orasima.

II fil:
Kuhati žumanjke i šećer na pari oko 10 min. Ostaviti da se hladi. Dobro umutiti margarin i dodati ga ohlađenoj smjesi.

III fil:
Ispasirati banane pa ih preliti sokom od jednog limuna.
Sjediniti sva tri fila u jedan.

Umutiti tri slaga prema uputstvu.

Filovati kora - fil. Slagom ukrasiti tortu.

No comments:

Post a Comment