Friday, August 9, 2013

Sis cevap

 Gdje god sam isla u posjetu, na iftar, rucak, neko slavlje,veselje, itd, nezaobilazno jelo je bio upravo sis cevap. Pored pite, sarme, bamje i dolme, ovo je jedno od jela koje ce se sigurno naci na trpezi jedne bosanke koja ocekuje goste. :) Po meni, ovo je najkonkretnije kuhano jelo sa mesom. Nije ni cudo sto se uvijek i svuda rado jede. :)
 Sastojci:

- junece meso
- luk
- mrkva
- pradajiz
- lovorov list
- aleva paprika
- bosiljak
- so
- biber
- cackalice

 Meso isjeckati na kockice velicine zalogaja.
Luk i mrkvu takodje isjeckati.

Na cackalicu nizati sljedecim redosljedom: luk, mrkva, meso, luk, mrkva meso, mrkva, luk.
Na pocetku i kraju cackalice streba stajati luk!

U serpu staviti malo ulja, pa poredati sis cevap u serpu (ukrug).
Preliti vodom toliko da sis cevap bude ispod vode.
Kada prokuha, smanjiti vatru i dodati naerendan paradajiz (ja sam ga samljela u procesoru za hranu), lovorov list, bosiljak, alevu papriku, bosiljak, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
Poklopiti i kuhati na tihoj vatri oko 45 minuta.


No comments:

Post a Comment