Gdje god sam isla u posjetu, na iftar,
rucak, neko slavlje,veselje, itd, nezaobilazno jelo je bio upravo sis
cevap. Pored pite, sarme, bamje i dolme, ovo je jedno od jela koje ce se
sigurno naci na trpezi jedne bosanke koja ocekuje goste. :) Po meni,
ovo je najkonkretnije kuhano jelo sa mesom. Nije ni cudo sto se uvijek i
svuda rado jede. :)
Sastojci:
- junece meso
- luk
- mrkva
- pradajiz
- lovorov list
- aleva paprika
- bosiljak
- so
- biber
- cackalice
Meso isjeckati na kockice velicine zalogaja.
Luk i mrkvu takodje isjeckati.
Na cackalicu nizati sljedecim redosljedom: luk, mrkva, meso, luk, mrkva meso, mrkva, luk.
Na pocetku i kraju cackalice streba stajati luk!
U serpu staviti malo ulja, pa poredati sis cevap u serpu (ukrug).
Preliti vodom toliko da sis cevap bude ispod vode.
Kada prokuha, smanjiti vatru i dodati naerendan paradajiz (ja sam ga
samljela u procesoru za hranu), lovorov list, bosiljak, alevu papriku,
bosiljak, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
Poklopiti i kuhati na tihoj vatri oko 45 minuta.
No comments:
Post a Comment