Kako
se priblizio Ramazan - mjesec posta, tako sam i ja odlucila da napravim
nesto slatko - "da kuca zamirise". A i da imamo cime da se zasladimo
nakon iftara (objeda nakon cjelodnevnog posta)... Rijec kolajli spada u
turcizme, a znaci brzo, jednostavno, lako. Stari ljudi u Bosni su cesto
koristili tu rijec i ja odavno nikoga nisam cula da ju je izgovorio.
Namjerno sam i ostavila o vaj naziv - da
se neki ljudi prisjete te rijeci, a oni koji je nisu znali, da je
nauce. Neka vam pravljenje ove baklave bude KOLAJLI!
Ili za muskarce koji vole baklavu, a nisu vicni kuhanju... :)))
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta
200 gr sjeckanih oraha
2 solje secera
2 i 1/2 solje vode
1 kasika soka od limuna
zvjezdica anisa (ne mora)
Priprema:
Lisnato tijesto isjeci na kvadrate srednje velicine (6-8 cm)
U svaki kvadratic stavite malo sjeckanih oraha.
Preklopite da dobijete trokut.
Poredajte u nenamsacen pleh i pecite na 180 C (350 F) doke ne dobiju zlatno - zutu boju.
Pripremite agdu od vode, secera i limuna i zalijte kolajli baklavu ohladjenom agdom!
No comments:
Post a Comment