Ovo je bila Moja bajramska Milka torta!
Trazila sam recept za neku dobru tortu i stalno nailazila na onaj sa 3
bijele i 3 noisette Milka cokolade... Iskreno, bilo mi je zao da tolike
milke stavim u jednu tortu (vise volim onako da ih pojedem). Uglavnom,
nakon mnogo istrazivanja, na internetu nadjem ovaj recept za Milka tortu
(sa razumnim brojem milki - samo dvije). Ne znam gdje sam nasla recept,
pa ne mogu staviti link, sreca pa sam ga sacuvala, te ga dijelim sa vama!
Sastojci za kore:
12 bjelanaca
21 kasika secera
21 kasika przenih i mljevenih ljesnjaka
Sastojci za fil:
12 zumanaca
12 kasika secera
2 pudinga od vanilije
5 dl mlijeka
180 gr margarina
100 gr bijele milka cokolade
100 gr milka cokolade sa ljesnjacima
1 vrecica praska za slag
Dekoracija:
350 ml slatke pavlake
Priprema kore:
U odgovarajucoj posudi umutiti 4 bjelanca i 7 kasika secera u cvrst
snijeg. Dodati 7 kasika mljevenih ljesnjaka i masu sjediniti kasikom.
Okrugao kalup obloziti papirom za pecenje, te sipati pripremljenu masu
za koru. Peci u zagrijanoj rerni na 200° C dok ne porumeni.
Na isti nacin od preostalog materijala ispeci jos dvije kore.
Priprema fila:
Sjediniti zumanca i secer te kuhati na pari mijesajuci sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Potom masu je ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti prasak za puding sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka
staviti da provri. U kljucalo mlijeko dodati pripremljen puding i
mijesati dok se masa ne zgusne.
Ohladjen puding sjediniti sa masom
od zumanaca, te dodati margarin i sve dobro umutiti mikserom.
Pripremljen fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu
milka bijelu cokoladu, a u drugi otopljenu milka cokoladu sa
ljesnjacima.
Slag pripremiti po uputsvu sa vrecice i podijeliti na
dva dijela. Jedan dio dodati filu sa bijelom cokoladom, a drugi dio filu
sa ljesnjacima.
Prvu koru premazati filom od ljesnjaka, prekriti drugom korom i nanijeti bijeli fil i trecu koru.
Cijelu tortu premazati umucenom slatkom pavlakom i dekorisati po zelji.
No comments:
Post a Comment