Friday, August 16, 2013

Milka torta

Ovo je bila Moja bajramska Milka torta!
Trazila sam recept za neku dobru tortu i stalno nailazila na onaj sa 3 bijele i 3 noisette Milka cokolade... Iskreno, bilo mi je zao da tolike milke stavim u jednu tortu (vise volim onako da ih pojedem). Uglavnom, nakon mnogo istrazivanja, na internetu nadjem ovaj recept za Milka tortu (sa razumnim brojem milki - samo dvije). Ne znam gdje sam nasla recept, pa ne mogu staviti link, sreca pa sam ga sacuvala, te ga dijelim sa vama!

Sastojci za kore:

12 bjelanaca
21 kasika secera
21 kasika przenih i mljevenih ljesnjaka

Sastojci za fil:

12 zumanaca
12 kasika secera
2 pudinga od vanilije
5 dl mlijeka
180 gr margarina
100 gr bijele milka cokolade
100 gr milka cokolade sa ljesnjacima
1 vrecica praska za slag

Dekoracija:

350 ml slatke pavlake

Priprema kore:

U odgovarajucoj posudi umutiti 4 bjelanca i 7 kasika secera u cvrst snijeg. Dodati 7 kasika mljevenih ljesnjaka i masu sjediniti kasikom.
Okrugao kalup obloziti papirom za pecenje, te sipati pripremljenu masu za koru. Peci u zagrijanoj rerni na 200° C dok ne porumeni.
Na isti nacin od preostalog materijala ispeci jos dvije kore.

Priprema fila:

Sjediniti zumanca i secer te kuhati na pari mijesajuci sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Potom masu je ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti prasak za puding sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. U kljucalo mlijeko dodati pripremljen puding i mijesati dok se masa ne zgusne.
Ohladjen puding sjediniti sa masom od zumanaca, te dodati margarin i sve dobro umutiti mikserom. Pripremljen fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu milka bijelu cokoladu, a u drugi otopljenu milka cokoladu sa ljesnjacima.
Slag pripremiti po uputsvu sa vrecice i podijeliti na dva dijela. Jedan dio dodati filu sa bijelom cokoladom, a drugi dio filu sa ljesnjacima.
Prvu koru premazati filom od ljesnjaka, prekriti drugom korom i nanijeti bijeli fil i trecu koru.
Cijelu tortu premazati umucenom slatkom pavlakom i dekorisati po zelji.


No comments:

Post a Comment