Dok smo bili djeca, a i sada kao
odrasli ljudi, uvijek smo isli tetki Minki na klepe. Ona defininitivno
pravi najlbolje klepe na svijetu! Eh sad, zbog cega su te njene klepe
posebne?! Koja je tajna tih izuzetno ukusnih klepa? E pa ne znam...
Tajna je vjerovatno u tome da ih pravite sa puno ljubavi prema onima
kojima ih sluzite i sigurno ce biti jednako ukusne kao kod moje tetke
Minke. :) - Draga tetka, uspjela sam! Klepe su mi iste kao tvoje! :)
Sastojci:
500 gr. brasna
1 jaje
1 kasikica soli
voda
250 gr. fasiranog mesa
1/2 glavice luka (srednje velicine)
so (za meso)
Preliv
300 gr. pavlake
1 - 2 cehneta/cesnja bijelog luka
soli po potrebi
Priprema:
Brasno, jaje i so staviti u jednu posudi i zakuhati/zamjesiti sa vodom. (tijesto teba da bude kao za hljeb)
Brasnom posuti povrsinu na kojoj cete razvaljati tijesto na debljinu 3 - 4 mm.
Nozem ili kolutom za rezanje pizze (lakse), tijesto isjeci na kockice, kao na slici.
U fasirano meso izribati 1/2 glavice luka, te posloliti po zelji.
Na svaku kockicu tijesta, stavljati po komadic mesa sa lukom. (slika)
Svaku kockicu preklopiti, da dobijete trokut, te redati na pobrasnjenu povrsinu.
U serpu staviti oko 2l vode, malo posoliti i dodati malo ulja (da se klepe ne sljepe tokom kuhanja)
Kada voda prokuha, ubacitivati klepe jednu po jednu i kuhati 10 - 15 minuta.
Kada su klepe kuhane, izvaditi ih u plitku posudu i preliti pavlakom u koju smo dadli bijeli luk i soli po potrebi.
No comments:
Post a Comment