Saturday, August 17, 2013

Kljukusa

Trazili ste recept za cuvenu kljukusu i evo ga! :) Kljukusa nije nikakvo specijalno jelo. Vise je poznata kao sirotinsko jelo iz razloga sto u nju idu sastojci koji su jeftini i svima dostupni. Ja je toliko volim da svaki put, kada sa muzem pricam sta cemo za rucak, ja kazem: E mogli bi kljukusu! :D Jednostavna je za napraviti, a ukusna. - Ova recept za kljukusu je za dvije osobe, ako spremate za vise ljudi, samo povecajte gramazu sastojaka. :)
Sastojci:

4-5 krompira srednje velicine
1 manja glavica luka (ili pola velike)
2 solje brasna
1/4 cajne kasike praska za pecivo
1 cajna kasika soli
biber (po ukusu)
1 solja vode
2 kasike ulja


Priprema: 

Krompir oguliti, oprati i izerendati u vodi.
Vodu procijediti, pa na to izerendati luk.
Dodati so i biber.

Dodati brasno, prasak za pecivo i vodu.
Smjesa ne treba da bude previse gusta, vec onako kao smjesa kada pravite biskvite za torte - da moze da se prelije iz posude u tepsiju.

 Tepsiju pomastiti i izliti smjesu.
Malo pomastiti odozgo.

Mozete staviti i suhog mesa na vrh. :)


Peci na 220C (420F) oko pola sata - dok ne porumeni.

No comments:

Post a Comment