Gulaš
(madj. gulyás) je vrsta jela, porijeklom iz Madjarske, koje se najčešće
sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mljevene slatke paprike. Uz
papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i
drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera...
Riječ „gulaš“ potiče od mađarske riječi „gulyás“ (izgovora se gujaš) što znači stočar, dok se samo jelo nekada zvalo „gulyáshús“, odnosno, stočno meso. Danas se riječ „gulyás“ odnosi na oba pojma.
Gotov gulaš se služi uz kuhanu tjesteninu, bareni krompir ili krompir-pire.
Sastojci:
- 250gr govedjeg mesa
-1 veca glavica uka
-1 kasika Vegete
- 1 kasika Aleve paprike
- 2, 3 lovorova lista
- 3, 4 cehneta bijlelog luka
- persun
- kim
- ljuta papricica
- so
Priprema:
- Meso isjeckati na kockice (oko 3-4 cm), luk sitno isjeckati.
- Na vrelom ulju preprziti luk, biber i lovorov list, te tome dodajte Vegetu i dobro promijesajete.
- Kada luk postane staklast, dodajete pripremljeno meso.
- Nakon sto meso porumeni sa svih strana, dodajte alevu papriku
(najbolje je da sklonite sa vatre kad dodajete alevu papriku - da ne
zagori)
- Sve dobro pomijesati i dodati vode da prekrije meso.
- Kuhati na laganoj vatri dok meso ne omekne (povremeno dodavati vode)
- U jednoj zdjelici napraviti Madjarski zacin: pomijesati isjeckan bijeli luk, persun i kim - dodati kuhanom mesu.
- U jednu solju stavit 2 - 3 kasike brasna i razmutiti sa mlakom vodom (da ne bude grudvica) i preliti preko gulasa.
- Kuhati na laganoj vatri js 5 minuta i gulas je gotov.
Gulas se obicno pravi sa slaninom i masti. Ja to nisam koristila, ali evo link sa receptom za takav gulas: https://www.coolinarika.com/recept/madarski-gulas/
No comments:
Post a Comment