Visnjab
je hercegovacko jelo. Ja sam ga prvi put jela kod tete Bibe,
hercegovke. Svidjela mi se ta kombinacija slatkog i kiselog. Na zalost,
teta Biba od nedavno vise nije sa nama, ali ce njen visnjab zauvijek
ostati u mom sjecanju, kao i njena vesela narav. Ovaj recept za VISNJAB
posvecujem njoj - teti Bibi, da njena dobra dusa nadje smiraj i zauvijek
ostane u sjecanju nama, kojima je puno znacila...
Sastojci:
1l vode
visnje (grozdjice, borovnice, maline...)
300 gr secera
1 soljica gustina/neseste
- U litar vode staviti secer i pustiti da prokuha.
Kada prokuha, dodati visnje i pustiti da se ukuhaju.
(Ja sam koristila suhe visnje, jer svjezih nemam. Mozete bilo koje
voce, samo trebate dodati malo sirceta u vodu, ako voce nije kiselo - da
visnjabu date kiselost.)
- Dodati gustin/nesestu razmucenu sa vodom i kuhati jos 1 - 2 minuta dok se ne zgusne.
- Razliti u zdjele i sluziti hladno!
No comments:
Post a Comment