Za Paprenike bi se moglo reci da su
tradicionalno sarajevsko pecivo. Najcesce se pravi uoci mjeseca Ramazana
- mjeseca posta, kao i uoci mubarek noci (casnih/svetih noci) - "da
kuca zamirise na slatko". Miris Paprenika uvijek me podsjeti na moju
nanu koja ih je cesto pravila. Sluzila ih tanko izrezane nama - djeci uz
bijelu kafu i odraslima uz crnu kafu. Zelim da s ovim receptom ostane i
spomen na nju - Fadila - hanumu. Da je pokusam nekako otrgnuti od
zaborava...
Sastojci:
1 kg brasna
2 kasikice germe
4 jaja
150 gr putera
100 gr secera
prstohvat soli
1 limun (limunova korica)
1/4 - 1/2 solje mlakog mlijeka
Priprema:
U jednu posudu staviti navedene sastojke i umijesiti fino tijeto.
Gotovo tijesto prekriti vlaznom krpom i staviti na toplo mjesto da nadodje.
Kada tijesto poveca svoj volumen za 2 - 3 puta, otkidati komade tijesta i praviti loprice.
Staviti u tepsiju (ja sam koristila onu za muffine), premazati zumancetom i posuti curekotom.
Na kojoj temp.se peku i koliko?
ReplyDelete