Strudla od maka ili makovnjaca me
uvijek vrati u studentske dane… Dane kada smo sa ovim strudlama u ruci
na stepenistu fakulteta poluglasno mrmljali kojekakve zakone, teorije,
teoreme ili biografiju nekog davno preminulog filozofa. Ujutro kada
krenemo na predavanja, mama za nama vice: Pojedi makar nesto! A mi
spremno odgovaramo: Neka mama, uzet cu strudlu ili buhtlu u pekari… I
onda poslije predavanja, poslusno stojimo u redu ispred pekare cekajuci
da kupimo bas tu strudlu od maka! Eh, evo recept za makovnjacu malo
drugacijeg oblika, ali nemojte odmah poceti da mrmljate nauceno gradivo!
:D
Tijesto:
1 kesica germe
400gr brasna
malo soli
50gr secera
120ml mlijeka
2 jaja
80gr rastopljenog putera
korica od pola limun
Fil:
200gr samljevenog maka
100 gr secera
1 vanilin secer
2 kasike meda
1/2 cajne kasike cimeta
ribana kora od jednog limuna
50ml mlijeka
50gr grozdjica
Priprema:
Germu i kasiku secera razmutiti sa 5 kasika mlijeka i ostaviti da stoji na toplom mjestu 15 minuta.
U posudu staviti brasno, malo soli, secer, naribanu koricu limuna, jaja i rastopljeni puter. Zakuhati sa mlijekom.
Ostaviti da stoji na toplom mjestu oko sat vremena dok se ne udupla.
Mak
samljeti (mozete ga samljeti u elektricnom mlinu za kafu), dodati mu
secer, vanilin secer, med, cimet i naribanu koricu limuna. Preliti
prokuhalim mlijekom i dobro izmjesati da dobijete gustu masu.
Tome dodati grozdjice.
Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u loptice.
Svaku lopticu razvaljati i premazati filom.
Smotati kao palacinak.:)
Krajeve presaviti ispod i malo pritisnuti rukom odozgo.
Nozem isjeci krajeve da dobijete oblik leptira.
Premazati zumancem i peci na 200C dok ne porumene.
No comments:
Post a Comment