Ovo je jedna jako dobra torta, a
relativno jeftina za napraviti. Juce sam mislila da ce sva raspasti, ali
kada se dobro ohladila (citaj: cijelu noc je stajala u frizideru),
ostala je bas onakva kakva sam htjela da bude. :)
(za kalup 26cm)
Sastojci za biskvit:
9 bjelanaca
9 kasika secera u prahu
1 kasika limunovo soka
Sastojci za kremu od jagoda:
500gr jagoda
9 kasika secera
400ml vode
2 pudinga od jagoda
Sastojci za zutu kremu:
9 zumanaca
9 kasika secera
1 vanilin secer
2 kasike brasna
350ml slatkog vrhnja
150gr putera
Priprema biskvita:
Bjelanca umutiti u cvrst snijeg postepeno dodajuci secer u prahu. Na kraju dodati kasiku limunovog soka.
Prebaciti u kalup oblozen papirom za pecenje.
Susiti u zagrijanoj rerni na 350F (150C) oko sat vremena.
Priprema kreme sa jagodama:
jagode oprati i isjeci na krupnije komade. Staviti u serpu, dodati 5
kasika secera i preliti sa 300ml vode i ostaviti da prokuha.
Puding razmutiti sa ostatkom secera i 100ml vode i dodati jagodama.
Mijesati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
Priprema zute kreme:
Dobro umutiti zumanca sa secerom i vanilinim secerom.
Dodati brasno i slatko vrhnje.
Kuhati na pari i dok se krema ne zgusne. (ovo malo duze traje).
Puter pjenasto umutiti i dodati mu ohladjenu kremu.
Staviti obruc od kalupa na postolje za torte i redati: biskvit, krema sa jagodama, zuta krema.
Ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti dva slaga i ukrasiti.
Ja sam koristila i piskote, kao sto mozete vidjeti. :)
No comments:
Post a Comment