Friday, August 9, 2013

Fajita (i kako napraviti zacin za Fajitu)


Vidjela sam da vec postoji mnogo recepata za tradicionalnu meksicku Fajitu, ali u svakom od njih, kao sastavni dio recepta, pise da se kupi kesica zacina za fajitu. Eh, sta sa onima kojima kesica tog carobnog zacina nije dostupna?! Zato i postavljam upute kako da napravite svoj Fajita zacin i zacinite svoje Fajita jelo!

Fajita zacin
3 kasike gustina
2 kasike chillija u prahu
1 kasika soli
1 kasika crvene paprike
1 kasika secera
1 i 1/2 kocka za pilecu supu (izmrvljena)
1 i 1/2 cajna kasika luka u prahu
1/2 cajne kasike bijelog luka u granulama (prahu)
1/2 cajne kasike ljute crvene paprike (cayenne)
1/2 cajne kasike kima

Fajita
1/3 vec napravljenog Fajita zacina
500 gr. pilecih prsa (izrezanih na trakice velicine prsta)
2 velike paprike - crvena, zuta ili zelena (izrezane na trakice)
1 manja glavica luka (tanko izrezan na ploske)
1 solja vode

Zacine pomijesati i staviti u teglu.

Zacin koji ste napravili moze vam biti za 3 Fajite.

1/3 napravljenog zacina pomijesati sa soljom vode da ne bude grudvica.

Na ulju preprziti piletinu, pa dodati luk i papriku.

Prziti 2 - 3 minute zajedno.

Preliti zacinom koji smo pomijesali sa vodom, poklopiti i smaniti vatru.

Kada voda uvri, vasa fajita je gotova!

No comments:

Post a Comment